Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

TRIAD kutatás fejlesztési projekt

2010.02.27

tisza-regi.jpgTisza-vízgyűjtő és környéke nemzetközi viszonylatban sokat kutatott és részletesen tanulmányozott Interrégió. Azonban a globális változások Kelet- Közép- Európa és Magyarország e tájegységeit is új kihívások elé állítják. Világossá vált, hogy a változó körülmények közt olyan új helyzetek merülhetnek fel, amelyeket sem a tudomány, sem a döntéshozók és természetesen a lakosság sem tud mai ismereteink alapján megnyugtatóan kezelni.

 
A Tisza-vízgyűjtő interrégió sebezhetőségét két fő tényező határozza meg: egyrészt az, hogy az interrégió környezetileg, gazdaságilag vagy társadalmilag mennyire terhelt, másrészt hogy a terhelés következményeit mennyire képes kezelni. A behatások összefüggésben lehetnek mind a környezet mind a társadalom változásaival, mint például a közlekedési vagy népesedési viszonyok illetve az éghajlat változása. A behatások egy része a régión belülre esik (területhasználat, vasúti hálózat felszámolása, beépítés, erdőirtás) mások külső forrásból erednek (éghajlat változás vagy globális gazdasági változás).
 
A természeti, társadalmi és gazdasági tényezők egymással szoros összefüggésben vannak Ez világosan kitűnik az éghajlatváltozásra adott globális válaszlépésekből, ami világszerte többek közt a fosszilis energiahordozók, a közösségi közlekedési rendszerek, a vízkészletek, mezőgazdasági- és erdőterületek felhasználásának előbb-utóbb bekövetkező radikális megváltozásával jár.
 
Az MGM-CONSULTING Tanácsadó és Kutatásfejlesztő Kft. Az interrégió szakmai műhelyeinek bevonásával egy olyan nemzetközi kutatási projekt iniciatíváját indította el amely elnyerte a Nemzeti Közlekedési Hatóság támogatását.
 
A kutatási projekt célja a változást prognosztizáló stratégiai kutatási elvekre épülve az aktuális gazdasági helyzetre tekintettel a megváltozott prioritásrendszer keretében a Tiszai Vízgyűjtő térség – interrégió - gazdasági potenciájának növelése mellett a munkahely-teremtés, a munkaerő helybenntartása lenne a „Közlekedés mint húzó ágazat” multiplikátor szerepét felhasználva.
 
A projekt céljai a Tisza inter-régió területén a határon átnyúló térségében a fenntartható gazdasági fejlődés, a turizmus, humán erőforrás fejlesztés, oktatás és innovációs együttműködések a közlekedés terén. A határon átnyúló együttműködések katalizálása, a partneri lehetőségek felmérése, az innováció erősítése az ismeretek növelése útján, az adaptációs kapacitás erősítése, valamint inter-regionális fejlesztési projektek kialakítása, előkészítése az alábbi altémákban: