Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

ART EXPRESS: „Kultúra az emberi lét egyik aspektusa”

2019.05.12

Maus György kurátorAz állam finanszírozása mellett a kultúrának vannak önzetlen támogatói is. Ők azok, akik maguk nem alkotók, de a kultúra értékeinek eszméjét teljesen a magukénak vallják.

Támogatásuk a művészt függetleníti a közönségtől, és csökkenti a kiszolgáltatottságát. Ennek a függetlenségnek azonban kétirányúnak kell lennie: nem csak a közönség, de a támogatók elfogultságai ellen is védenie kell a művészt. A finanszírozásnak egyaránt kell hidat építenie a művész és a közönség és a művész és a támogató között is.
 
Az ART EXPRESS koncepciója: 12 képzőművész Berlinből, Budapestről, Párizsból és Essenből műveik szubjektív tükrében jelenítik meg a várost ahol alkotnak, élnek, emigráltak vagy időlegesen tartózkodtak.  A művészenként kiállított, egységes formátumú három alkotás különböző stílusirányzatokat képvisel. Ami közös bennük: az alkalmazott autófikció, az elidegenedő emlékezet illetve a migrációs élmény megjelenítése. Így válnak az alkotók saját élményviláguk narratív megjelenítésével városaik kultur-követeivé. A sátorszerűen installált képeket az egyes művészek életének digitálisan kivetített rövid dokumentarista összeállítása egészíti ki.
Maus György (MGM) az Art Express kurátora és szervezője

art-express-einladung1-copy.jpg

 Művészet rozsdával fűszerezve

 
„...János, aki emberemlékezet óta a hidegmedence 140 centis részében úszik, a minap áttempózott a mélyvízbe, méghozzá nem a szabályos irányban, hanem cikázva. Mielőtt érdeklődtünk volna az okokról, csak annyit mondott: tárlatlátogatás. A múlt hét végétől ugyanis képek lengedeznek a Lukács uszoda medencéi felett.
 
Art Express - hirdeti már a hatalmas piros felirat a kertben, felcsigázva az érdeklődést. És, valóban impozáns a látvány, amint fémkeretben, gúlaformában, szinte ernyőt tartva függenek a képek az úszok feje felett. Persze, az aggodalmaskodók, a fanyalgók nyomban találtak hibákat, kifogásokat. Mi lesz, ha esik az eső, pláne, ha fúj a szél? Ez utóbbi kicsit aggasztó, de a képek szilárdan lógnak a helyükön, néha billenti ki csak a szellő a keretet, de technikailag nincs ebben semmi hiba.

 Az utazó tárlat Berlinből jött hozzánk, és a háromnyelvű (magyar, német, angol) meghívó lapocska szerint Párizsba, Kasselbe és Essenbe megy tovább. Összhatásában igazán impozáns, a képek között van vidám és kevésbé szívderítő, modern és klasszikus stílusú, jobb és kevésbé sikerült.

Hogy senki ne maradjon ki, soroljuk fel az alkotókat a meghívóról: Kani Alavi, Ben-Ami Koller, Gabriel Heimler, Sarah Harper, Leyla Mahat, Maus Zsófia, Méhes László, Triny Prada, Dagmar Schenk-Güllich, Julia Schwarzmann, Veszeli Lajos, Zeynep Yüksel, Sinkovics Ede, Péli Barna, Gálbovy Attila, Stefan Hameseder. Magyar füleknek, szemeknek is vannak köztük jó nevű művészek.

Szóval, igazán köszönjük mi, ős-lukácsosok, és gondolom a héba-hóba fürdőzök sem idegenkednek a látványtól. Megkockáztatom, ha januárban lebontják, és tovább robog az Art Express, még hiányozni is fog....”

 
Szerző: Forró Evelyn  

art-express-einladung2-copy.jpg 

 

A mappában található képek előnézete ART EXPRESS