Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Dr. Navracsics Tibor látogatása a KDRFÜ-nél

2010.09.17

Együttműködés és párbeszéd a Közép- dunántúli régióban

A látogatás végén tartott sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor elmondta, a találkozó keretében lehetőség nyílt arra, hogy megbeszéljék azokat a dolgokat, amelyeknek következtében a Közép-dunántúli régió ismét az ország egyik legdinamikusabban növekvő régiójává tud válni; olyan dinamikusan fejlődő régióvá, ahol egyetlen térség sem szenved hátrányt mások kárára. Nem egyszerű dolog ez, hiszen a fejlesztési ügynökségnek meglehetősen viharos volt a múltja, közelmúltja; több olyan probléma is adódott-részben az uniós pénzek felhasználásával, részben vezetési, közpénz-felhasználási kérdésekben-, amelynek következtében sok szempontból tiszta lappal kell kezdeni a régió fejlesztését- fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. dr. Navracsics Tibor kiemelte: a jó személyes kapcsolat is lehet az egyik biztosíték arra vonatkozóan, hogy a régió megyéit nem egymással rivalizálva, hanem egymást segítve lehessen fejleszteni. Intenzív a párbeszéd a régió legjelentősebb városai között, a kormány teljes támogatását biztosítja a régió fejlesztési terveinek megvalósításához, ahol a cél a közösségek, vállalkozások segítése, a gazdasági növekedés beindítása és megtartása, a munkahelyteremtés. A miniszterelnök-helyettes szerint a régiónak ezen a területen példát kell mutatnia a közeljövőben, be kell bizonyítani az itt lakó polgároknak, hogy új, felelős vezetése van a régiónak, a megyéknek, a városoknak a fejlesztéspolitika tekintetében is.

dr.-navracsics-tibor-latogatasa-a-kdrfu-nel.jpg

Ennek a régiónak a felzárkózása nagyban függ attól, hogy a tanács és az ügynökség munkája stabilitáson alapul-e a jövőben, megteremthető-e az a biztonság és kiszámítható jövőkép, ami a régióból hiányzott az elmúlt esztendőkben- emlékeztetett a KDRFT elnöke. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, ahhoz, hogy mindez megvalósuljon két szempontnak teljesülnie kell. Az egyik a kormányzati támogatás. Miniszterelnök-helyettes úr látogatása jelzi azt, hogy a stabilitásnak ez a nagyon fontos alapfeltétele biztosított ebben a régióban. Ugyanígy megvan a másik fontos elem is, az együttműködési készség a régión belül, a megyék és a nagyvárosok tekintetében egyaránt. A régió 3 kiemelkedő nagyvárosa is- Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém- végre megértheti azt a következő évekre vonatkozóan, hogy nem versenytársai, hanem együttműködő partnerei kell, hogy legyenek egymásnak. Ezzel az együttműködéssel lehet elérni, hogy a régió fejlődjön, gazdagodjon, fejlesztési forrásokhoz jusson- fogalmazott a KDRFT elnöke.

dr.-navracsics-tibor-latogatasa-a-kdrfu-nel2.jpg 

A sajtótájékoztató keretében megyénként ismertették azokat a legújabb nyertes KDOP-s pályázatokat, melyekről az elmúlt egy-két hónapban született támogató döntés.
 
Fejér megye részéről Varga Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: fontos cél és törekvés, hogy a kistelepüléseken is meg kell tartani és fejleszteni kell az óvodákat, iskolákat; Fejér megye déli részén munkahelyeket kell teremteni, akár a mezőgazdaságra alapozva. Az ilyen elképzeléseket segítenek megvalósítani azok a pályázatok is, amelyeknek köszönhetően Polgárdiban és Lovasberényben inkubátorházak jönnek létre, Kőszárhegyen és Pákozdon ipari terület fejlesztésére nyertek el támogatást, Fehérvárcsurgón pedig turisztikai beruházás indul, szálláshelybővítéssel.

dr.-navracsics-tibor-latogatasa-a-kdrfu-nel4.jpg

Komárom-Esztergom megye részéről Schmidt Csaba Tatabánya polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármestere szerint nagy változás, hogy a fejlesztési tanács párbeszédre építi a jövő fejlesztéseinek meghatározását, hiszen az elmúlt években azt lehetett látni, hogy az akkori kormányzat sokszor a megyék, az önkormányzatok ellenében próbálta fejleszteni a térséget. Ez a párbeszéd alapot ad arra, hogy a jövőben sokkal jobban tudjunk koncentrálni a fejlesztési forrásokra és valóban a problémák megoldására törekedjünk-véli az alpolgármester. Jó irányba indult el a régió, hiszen alapvetően a munkahelyteremtésre, a versenyképesség megteremtésére koncentráló pályázatok kerültek támogatásra Komárom-Esztergom megyében is. Schmidt Csaba bejelentette, a nyergesújfalui ipari park fejlesztésére 286 millió forintot nyertek el, Tatabányán inkubátorház létesül 17 millió forintos támogatással valamint Lábatlan és Bajót felhagyott állati hulladékgyűjtőinek rekultivációjára nyert el az önkormányzat közel 12 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást.

dr.-navracsics-tibor-latogatasa-a-kdrfu-nel5.jpg

Veszprém megye részéről Porga Gyula Veszprém alpolgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez a régió akkor lehet sikeres, ha kistelepülései, városai, nagyvárosai is fejlődnek, ez közös érdek. A régió fejlődését a párbeszéd és az együttműködés csak segítheti- fogalmazott. Porga Gyula bejelentette Veszprém megyében 15 nyertes pályázat esetében született támogató döntés, az általuk elnyert vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege közel 2,4 milliárd, a fejlesztések összköltsége pedig meghaladja az 5,5 milliárd forintot. Veszprémben a Séd parti Malom Panzió és Látvány sörfőzde építésére 155 millió forintot, az „Ezüsthíd”, első osztályú panzió építésére szintén 155 millió forintot valamint a „"Wellnes völgy Veszprémben" elnevezésű projekt megvalósítására 134 millió forint összegű támogatást nyertek el a pályázók. Veszprém alpolgármestere hozzátette, emellett uniós támogatással Pápán új szálloda létesül, bővítik a sümegi Hotel Kapitány szállodát és fejlesztik a pulai lovas parkot is.
 
A sajtótájékoztató végén dr. Temesvári Balázs a KDRFÜ ügyvezető igazgatója elmondta, az ügynökség működésével kapcsolatban is fontos küldetés a partnerség, az együttműködés elvének elmélyítése és gyakorlati megvalósítása, valamint a szolgáltató jelleg erősítése. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: megkezdődött a szervezetnél az az átfogó jogi, gazdasági és pénzügyi átvilágítás, amely szükséges ahhoz, hogy az ügynökség valóban tiszta lappal tudja folytatni a munkáját.

dr.-navracsics-tibor-latogatasa-a-kdrfu-nel6.jpg

Dr. Temesvári Balázs felhívta a leendő pályázók figyelmét, hogy az év hátralévő részében még lehet pályázni a KDOP keretében egyedi regionális ipartelepítésre, szennyvízelvezetés és kezelés fejlesztésére valamint omlás- és csúszásveszélyes partfalak állékonyságának biztosítására.
 
Veszprém megye nyertesei:
 
Kapitány-Holding Vagyonkezelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
A Hotel Kapitány**** három csillagos szállodai részének bővítése, átalakítása
négy csillagos szállodává
117 950 935 Ft
Sümeg
K+F Pannon Hotel Projekt Kft.
A NATO légibázis nemzetközi igényeit és a regionális egészségturisztikai,
wellness igényeket kielégítő Hotel Pápa létrehozása
445 000 000 Ft
Pápa
Új Pajtakert Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
A Séd parti Malom Panzió és Látvány sörfőzde építése
155 010 228 Ft
Veszprém
"PE-ZO HOLIDAY" Szolgáltató Kft.
Ezüsthíd, első osztályú panzió építése
155 634 000 Ft
Veszprém
"BETEKINTS" Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft.
"Wellnes völgy Veszprémben"
134 658 312 Ft
Veszprém
XING LONG Idegenforgalmi és Ipari Korlátolt Felelősségű Társaság
Folyamatos fejlődés a Margaréta szállodában
99 896 875 Ft
Balatonfüred
Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, mint balatoni turisztikai desztináció
menedzsment szervezet fejlesztése
48 348 510 Ft
Badacsony
Tihany Község Önkormányzata
Tihanyi Legenda komplex turisztikai fejlesztési program
41 649 941 Ft
Tihany
Equital Lovas és Turisztikai Kft.
Lovasturisztikai fejlesztések, fedett lovarda építése az Equital Lovasudvarban
57 370 197 Ft
Nemesvita
Pulai Quontroll Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Pulai Lovas park turisztikai vonzerejének növelése
100 000 000 Ft
Pula
Badacsonytomaj Város Önkormányzata
Badacsonytomaj Szénégető dűlői Szennyvízürítő Rekultivációja
53 276 716 Ft
Badacsonytomaj
Tihany Község Önkormányzata
Kerékpárút építése Tihany- Diósi átkötés és a hajóállomás között a 7117 sz. út
mellett
81 487 647 Ft
Tihany
Somló Volán Zrt.
Somló környéki közösségi közlekedési fejlesztés
383 951 317 Ft
Ajka
Bakony Volán Zrt.
Bakony Volán Zrt. - Közösségi közlekedés komplex fejlesztése
350 427 298 Ft
Pápa
MGM-CONSULTING Tanácsadó és Kutatásfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság
Zalahaláp Inkubátor Ház fejlesztése
122 089 318 Ft
Zalahaláp
 
balaton.vehir.hu Forrás: Kálóczi Bea Fotó: Kálóczi Bea 2010. 09. 17
 

Lap tetejére