Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

ÚJ VÁGÁNYON A GAZDASÁG

2010.10.21

 

A műhelytalálkozó célja:
 
vagany.jpgAmennyiben a fenntarthatóság és ökológiai szempontokat prioritásként kívánják kezelni, a regionális gazdaság és a térségi vasúti és közúti közlekedésének integrációja az elkövetkezendő években komoly kihívást jelent a piaci, önkormányzati és kormányzati szereplők számára.
 
Mind a regionális, mind pedig az országos közlekedési modellek fejlesztéséhez különösen fontos, hogy meghatározzuk a felhasználók azonnali elvárásait, a közlekedés tervezésének szűk keresztmetszeteit illetve a zöld gazdaság szempontjait.
 
A tervezett műhelytalálkozó lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a térségben működő bányavállalkozók, megújuló energiával, rekultivációval és hulladékgazdálkodással foglalkozó gazdasági szereplők kifejthessék véleményüket és egyben megismerhessék a vasúti és közúti logisztika hatékony integrációját illetve a meghívott közigazgatási, környezet- és természetvédelmi valamint közlekedési szakemberek révén naprakész tájékoztatásban részesüljenek.
 
Fontos és jelentős szempont a műhelybeszélgetés helyszínének kiválasztása, hiszen e térségben évtizedek, évszázadok óta szimbiózisban működik együtt a bányászat, az ipar, a vasúti és közúti közlekedés valamint a hagyományos mezőgazdasági művelés, a természet és a környezet elemei. Mielőtt ez a szimbiózis parazitizmussá alakulna, veszélyeztetve az emberi tevékenység és a természet jól megszokott egyensúlyát, szükséges új alapokra helyezni az ipar és természet viszonyát.

Tapolca

 
E célból, amikor karnyújtásnyira van a Balaton-felvidéki Geopark megalakulása, Tapolcán az alábbi témákban szervezett plenáris tanácskozással és műhelybeszélgetésekkel kívánunk választ adni a fenntartható gazdaság aktuális kihívásaira:
 
Témakörök
 Plenáris ülés 10.00 – 12.00
  1. A gazdaság, közlekedés és a fenntartható fejlődés kapcsolata a régióban (felkért előadó Lasztovicza Jenő, megyei közgyűlés elnöke)
  2. A természetvédelem és a fenntartható gazdaság (felkért előadó dr. Tardy János, FVM)
  3. Megújuló energia és hulladékgazdálkodás (felkért előadó dr. Kutics Károly, K+F tanácsadó)
  4. A nagytömegű bányatermékek közútról vasútra történő terelése (felkért előadó Bihari György, MBFH, elnöki főtanácsadó))
  5. Regionális, operatív programok, közútfejlesztési jövőkép (felkért előadó Lehel Zoltán, Magyar Közút NZRT, programigazgató)
 
Piaci szereplők prezentációi 13.00 – 14.00
  • Vasúti és közúti szállítmányozás
  • Térségi bányavállalkozók
  • Hulladékgazdálkodás és rekultiváció
  • Megújuló energia
 
Kapcsolatépítő műhelybeszélgetések 14.00 – 15.00
 
Szervező:
MGM-CONSULTING Tanácsadó és Kutatásszervező Kft.
1025 Budapest, Nagybányai út 11.
www.mgm-consulting.hu
Kapcsolat: Maus György, mobil: +36 30 904 3721;
e-mail: matrix11@t-online.hu