Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az Aquila Medical Center területe

2019.10.10

 

alsoors-terv-1.jpg

A Balaton – a „Magyar Tenger” – ősi kultúrtáj, az volt már a rómaiak idejében is. Számtalan különleges értéket rejt, egyedülálló természeti ritkaságokat és történelmi emlékeket csodálhat meg az őslakos és a vendég. E vidéknek sajátos és jól megkülönböztethető karaktere van, nevezetesen az, hogy a Balaton, a Tó maga a fő attrakció, a látvány középpontja, ami köré az egész táj elrendeződik mind földrajzi, mind gazdasági, mind minden más értelemben.

amc-terkep.jpg

A tó és környezete, kiemelkedő természeti értékei alapján az elmúlt három-négy évtizedben jelentős fejlődésnek indult. A Balaton – Budapest után – az ország turizmusában a második legfontosabb célpont. A Kormány a tájegység szerepét és értékeit elismerve a Balatont és üdülőkörzetét 1986-ban az ország kiemelt üdülőkörzetének minősítette. 1997-ben az üdülőkörzethez tartozó települések lehatárolására került sor.

aquila-medical-center-alsoors-terkep.jpg

A Balaton körzetében mindig is az idegenforgalom, a turizmus lehetőségei jelentették a legnagyobb vonzerőt. A tó környéki borvidékek gazdasági potenciálja, a lokális idegenforgalmi tevékenységek (Siófok, Balatonfűzfő), a környék gyógyturizmusa (Hévíz, Zalakaros, Buzsák, Tapolca), a horgász- és konferenciaturizmus mind elősegítették azt a folyamatot, melynek eredményeként napjainkra rendkívül sokat változott a tó arculata. Ma Közép-Európa egyik leglátogatottabb üdülőhelyévé vált az ezerszínű tó.

aq2.jpg

A Balaton gazdasági jelentőségét összegezve megállapítható. hogy az négy tényező összetett, szoros kapcsolatrendszerére vezethető vissza:

-              az idegenforgalomra
-              a kis- és közepes méretű vállalkozások nagy számára, melyek elsősorban a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás gazdasági ágban tevékenykednek,
-              a halászatra,
-              és végül a Badacsonyi, a Balaton-melléki, a Balatonfüred-Csopaki, valamint a Dél-Balatoni borvidék értékeire.

aquila-medical-center-terulete5.jpg

Balatonalmáditól nyugatra, mindenütt közel a tó partjához kanyarog a 71-es műút és a vasút. Köztük és a tó között nádtenger húzódik, a műút fölött pedig szőlővel borított domboldalak, présházak, és egyre nagyobb számban létesülő hétvégi és nyaralóházak láthatók. A balatoni Riviérának ez a része állandó napsütést kap.
Az országút szegélyén fekszik Alsóörs vasútállomása, és itt van a fürdőtelep központja is. Korábban a község élesen elkülönülve a fürdőteleptől, csak a dombtetőt foglalta el, ma már teljesen összeolvadt és terjed minden irányban.

AMC PROJEKT

Lap tetejére

 

 

A mappában található képek előnézete Az Aquila Medical Center területe